آموزش خلاصه نویسی به روش امین خادمی
فهرست مطالب
Toggle"مشاوره خصوصی، برنامه ریزی درسی، آموزش روش های تست زنی، معرفی بهترین منابع، آزمون آزمایشی، مهارت آزمون دادن"
مرکز مشاوره امین خادمی
"کلاس یوس ترکیه، آموزش ریاضی یوس، کلاس های آموزش هوشمند زبان ترکی استانبولی، ثبت نام یوس ترکیه،فروش کتاب های متروپل و پوزا"
"انگلیسی، آلمانی، فرانسوی،دانمارکی، ترکی، عربی، چینی، روسی،IELTS، ژاپنی،کره ای، نروژی،ایتالیایی."
"آموزش کامل ریاضی کنکور، پکیج ریاضی تیزهوشان، کلاس های ویژه المپیاد ریاضی"
آموزش خلاصه نویسی
قبل از اینکه بخواهیم خلاصه نویسی را آموزش دهیم بهتر است موارد زیر را بررسی کنیم:
زمان صحیح خلاصه کردن مباحث:
بسیاری از اوقات دانش آموزان و داوطلبان کنکور در هنگام اولین مطالعه، آن مبحث را خلاصه می کنند. یا در دروس حفظی تمام مطالب را خط کشی و یادداشت برداری میکنند.
باید به این نکته توجه داشت که مطالعه ی اولیه زمان مناسبی برا خلاصه نویسی نیست. زیرا به اشتباه حس می کنیم تمامی مطالب اهمیت دارند! این موضوع باعث زیاد شدن حجم خلاصه دروس و زمانبر شدن آن می شود.
پس چه زمانی باید خلاصه نویسی کرد؟ هنگامی که در مبحثی به تسلط نسبی رسیدید. و تست های اولیه و چند مرحله تست پوششی انجام دادید. آن زمان می توانید خلاصه نویسی مناسبی داشته باشید. باشیم.
مقدار خلاصه نویسی:
حجم یک خلاصه خوب نباید از یک سوم مبحث مورد نظر بیشتر باشد. و در حالت ایده آل باید یک پنجم یا یک ششم حجم مطلب اولیه باشد.
چگونه باید خلاصه نوشت؟
در نوشتن خلاصه دروس نیازی نیست به تمامی قواعد نگارشی، فعل و فاعل توجه کنید.خلاصه باید به زبان خودتان باشد. و قرار نیست دیگری از خلاصه نویسی شما استفاده کند.
همچنین در خلاصه کردن مباحث از رنگ های مختلف به نشانه مشکلات مختلف استفاده کنید. قسمت هایی که فراموش می کنید!در دام آموزشی می افتید،قسمت های پر سوال و همچنین تیپ های اصلی سوالات! آن مبحث آموزشی می تواند دسته بندی های خلاصه نویسی شما باشد. و با یک رنگ متمایز مشخص شود.
این نکته در استفاده مجدد از خلاصه نویسی بسیار اهمیت دارد.وقتی مبحثی را خلاصه نویسی می کنید، دفعات بعد باید از خلاصه مباحث خود استفاده کنید. و مراجعه مجدد به درسنامه های مفصل برای مطالعه اشتباه است.
یک خلاصه ی خوب و اصولی که توسط شما نوشته شده ناقص نیست! بلکه حداقل هایی است که باید از آن استفاده ی حداکثری کنید. اگر قرار باشد بعد از نوشتن خلاصه نویسی مجدد به درسنامه های مفصلی که خواندید مراجعه کنید به مرور ذهن خود را کند و تنبل می کنید.
بروز رسانی خلاصه نویسی ها
برای بالا بردن کیفیت خلاصه های نوشته شده باید آن را بروز رسانی کرد. هر بار که شما خلاصه ی خود را مرور می کنید ممکن است در بخشی از مطالب به تسلط برسید. و نیاز به مرور مجدد آنها نباشد،پس باید این قسمت ها را حذف کنید.
یا ممکن است در تحلیل آزمون و تست زنی با تیپ تست یا نکته ی جدیدی مواجه شوید. که نیاز باشد به خلاصه اضافه گردد.
به طور کلی حجم خلاصه باید موجب کاهش زمان مرور مباحث شود.
چگونه بخش های با ارزش را تفکیک کنیم؟
- دروس محاسباتی و تحلیلی مانند ریاضی، فیزیک و یا بخش های محاسباتی شیمی بعد از مطالعه ی اولیه و حل تست های پوششی از هر تیپ مهم و تیپ هایی که با آن مشکل داریم! یک تست را به نمایندگی همراه با پاسخ در خلاصه مینویسیم.
- درس های مهارتی مانند عربی،زبان فارسی و خیلی از بخش های زیست شناسی و شیمی هم می توان خلاصه نویسی به این معنا که برداشت. شخصی خود را از فصل،مبحث و تیپ های سوال با زبان خود بنویسیم انجام داد. هم می توان بخش های جزئی مثلا یک شکل در کتاب زیست شناسی را در کنار همان شکل حاشیه نویسی کرد.
- اگر درس حفظی بود مثل دینی،زمین شناسی،تاریخ و جغرافیا میتوانیم زیر مطالب مهم در منبع مطالعاتی خط بکشیم و همیچنین کلید واژه ها و قید های مهم را با استفاده از مارکر مشخص کنیم.
- برای کلمات درس انگلیسی و عربی،فرمول ها و واکنش های درس شیمی،معنای واژگان درس ادبیات و مطالبی به این شکل میتوانیم از فلش کارت استفاده کنیم. به اینصورت که در یک طرف کارت واژه و در طرف دیگر معنا را بنویسیم و در مرور از آنها استفاده کنیم.
- در درس های توصیفی و بخش هایی از درس های تحلیلی اگر برای مثال تمام مطالب یک صفحه برای ما اهمیت داشت. و قصد ارتباط دادن این مطلب به بخش دیگری را داشتیم میتوانیم از ارجاع مطالب بهره ببریم.مثلا در زیر صفحه ی 102 کتاب زیست شناسی بنویسیم صفحه ی 20 جزوه و زیر صفحه ی 20 جزوه نیز صفحه ی مورد نظر در کتاب زیست را بنویسیم.
روش های بسیار دیگری وجود دارد یا می تواند به صورت ابداعی توسط شما برای خلاصه نویسی استفاده شود. مانند تصویر سازی که بسیار مفید و قابل استفاده است.
نکات کاردبردی در خلاصه نویسی
در خلاصه کردن مباحث نباید از کتاب های خلاصه های آماده استفاده کرد یا از دیگران تقلید کرد. برای مثال در کتاب تستی 10 تیپ تست برای مبحثی وجود دارد. بعد از تست زنی این مبحث ممکن است 4 تیپ تستی انتخاب کنید. که 6 تیپ تستی دیگر را هم مورد پوشش قرار می دهد.باید این 4 تیپ را به خلاصه اضافه کرد نه تمام 10 تیپ کلی که وجود دارد.
خلاصه نویسی کاری شخصی است! خلاصه یک دانش آموز قوی برای یک دانش آموز ضعیف کم و مختصر بنظر می رسد. و خلاصه نویسی یک دانش آموز ضعیف برای دانش آموز قوی حجیم و مفصل است.
اگر یک خلاصه از دروس وجود داشت که همه آن را متوجه شدند مطمئن باشید که خلاصه نویسی نیست و کامل نویسی صورت گرفته است.
نکته ی خیلی مهم در خلاصه نویسی:
حتما از منبعی خلاصه کنید که در حال مطالعه و استفاده از آن هستید.به هیچ وجه در هنگام خلاصه نویسی سعی به نوشتن چکیده ی چند منبع نکنید. این یکی بزرگترین اشتباهاتی است که در خلاصه نویسی صورت میگیرد.
تکمیل و بروز رسانی خلاصه نویسی در مرور ها اتفاق می افتد و در هنگام نوشتن خلاصه نباید وسواس داشت.
مرکز مشاوره تحصیلی امین خادمی
Fatemeh
👌🏻👌🏻